“Marmara Denizi’nde Müsilaj ile Mücadele” toplantısı gerçekleştirildi
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Denizi’nde artan kirliliğe ve müsilaj sorununa dikkat çekerek, “Marmara Denizi hepimizindir. Gelecek nesiller için bu ortak yaşam alanını korumak zorundayız.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Marmara Denizi’nde Müsilaj ile Mücadele” toplantısı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, milletvekilleri, belediye başkanları ve çevre illerden gelen çok sayıda yerel yönetici katıldı.
22 maddelik çözüm önerisi hazırlandı
Toplantının açılışında konuşan Başkan Mustafa Bozbey, Marmara Denizi’nin 30 milyon insanın yaşam alanı olan bir bölgeyi kapsadığını belirterek, “1970’li yıllardan itibaren sanayi ve nüfus baskısıyla Marmara kirlenmeye başladı. 2007 yılında bilim insanları uyardı, ancak önlem alınmadı. 2021’de müsilaj krizi patlak verdi, bu bir son uyarıydı. MBB olarak Bilim Kurulu kurduk ve 22 maddelik çözüm önerisi hazırladık. Ancak ileri biyolojik arıtma tesisi gibi kritik 3 konuda hâlâ ilerleme kaydedemedik.” dedi.
Bursa’daki çalışmalar hakkında da bilgi veren Bozbey, BUSKİ aracılığıyla yürütülen projeler kapsamında Nilüfer Çayı’na bırakılacak evsel atıkların yüzde 100’ünün ileri biyolojik arıtmadan geçeceğini ve bu kapsamda 7 yeni tesis daha yapılması gerektiğini kaydetti. Kaçak deşarjlara yönelik tespitlerin sürdüğünü ifade eden Bozbey, “155 kaçak deşarjı betonladık. Derelerimiz hâlâ kirli akıyor. Sanayi tesislerinin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda kapatılması gerek” şeklinde konuştu.
Zeybek: Yetki karmaşası çözülmeden ilerleme sağlanamaz
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek de konuşmasında, Marmara Denizi’nin yıllardır çevre kirliliği tehdidi altında olduğunu vurguladı. Zeybek, “Bugün Marmara’da balık türü sayısı dörde, beşe kadar düşmüş durumda. Marmara Denizi, çevresinde yaşayan nüfusun evsel atıklarıyla boğuşuyor. Bu sorun siyaset üstü bir yaklaşımla ele alınmalı. Ancak yetki karmaşası çözülmeden ilerleme sağlanamaz. Sanayi bölgelerinin denetimi bakanlığa, sorumluluğu ise belediyelere bırakılmış. Bu çarpıklık düzeltilmeli” dedi.
Hibya Haber Ajansı