CHP Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç'tan üreticiler için acil eylem planı çağrısı

Elazığ, 14 Nisan (Hibya) - CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, son günlerde yaşanan zirai don tehlikesi nedeni olumsuz etkilenen üreticilerin durumunun tespiti ve acil eylem planlaması yapılması gerektiğini belirterek TBMM'ye bir araştırma önergesi verdi. 

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç'tan üreticiler için acil eylem planı çağrısı

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, son günlerde yaşanan zirai don tehlikesi nedeni olumsuz etkilenen üreticilerin durumunun tesbiti ve acil eylem planlaması yapılması gerektiğini belirterek TBMM'ye bir araştırma önergesi verdi. 

Önergede Adıyaman, Malatya, Tunceli, Erzincan, Kayseri, Sivas ve Denizli gibi birçok ildeki üreticinin mahsulüne büyük zarar verdiğini belirten Öztunç, zarar gören üreticilerin kredi borçlarının ertelenmesi, çiftçiye yönelik faizsiz kredi ve teşvik desteği verilmesi gerektiğini belirterek ''Geçtiğimiz hafta 10-11-12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu Türkiye baharda adeta kışı yaşamıştır.Bu yaşanan büyük zirai don felaketine karşı hükümetin bir an önce acil eylem planını hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu felaketin aslında yalnızca tarıma ve çiftçiye değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük zararları olacak, üretimde daralma ve rekoltede ciddi kayıplar yaşanacaktır.'' ifadelerini kullandı. 

Zarar gören üreticiye gerekli desteklerin verilmesi gerektiğini de belirten Öztunç, ''Zarar gören üreticilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve diğer özel bankalara olan tarımsal kredi borçları hemen ertelenmeli, çiftçilerimize faizsiz kredi ve teşvik desteği verilmelidir. Hükümetin ithalata bağımlı bir tarım politikası ve artan maliyetler yüzünden üretimden çekilmeye devam eden çiftçilerimizi, bu felaketlere duyarsız kalarak daha çok küstürmemeli, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayacak ve dışa bağımlılığı azaltacak tedbirler almalıdır. Küresel ısınma artık dünyamızın bir gerçeği olmuştur. Bu nedenle ülke tarımına yön verenlerin bu gerçeğe göre hareket ederek tarımsal üretimde yaşanacak bu tür iklim olaylarına karşı tedbirler almalı ve buna göre projeler üretmelidir.'' dedi. 

Öztunç, önergede ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Kahramanmaraş'ta -20 dereceye kadar etkili olan soğuk hava nedeniyle kırsal kesimlerdeki kayısı, mısır, buğday, üzüm bağları ve meyve ağaçlarını büyük oranda don vurmuş, Dulkadiroğlu ilçesi Bertiz Mahallesi’ndeki ceviz ağaçları olumsuz etkilemiştir. 6 Şubat depremiyle büyük yıkım yaşayan Kahramanmaraş’ta çiftçilerimizin ayakta kalabilmesi için bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hızlı bir şekilde çiftçilerimizin yaşadığı bu kayıpların tespiti yapılarak tüm hasarın devlet tarafından acil olarak karşılanması gerekmektedir. Çiftçilerimizin kredi borçları ertelenmeli ve teşvik desteği verilmelidir. Ekonomik sıkıntılar ve sigorta primlerinin yüksekliği sebebiyle tarım sigortası yaptıramamış çiftçilerimizde bu desteklerden mutlaka faydalandırılmalıdır. Kahramanmaraş çiftçisini, artan maliyetler ve ürünlerinin para etmediği, ellerinde kaldığı bir durumda yaşanan zirai don ile oluşan üretim kaybı iyice zor duruma düşürmüştür. Özellikle deprem yaralarının henüz sarılmadığı Kahramanmaraş’ta geçimini büyük oranda tarımsal üretimle sağlamaya çalışan çiftçilerimize, yeni bir yıkımla karşılaşmamaları için destek verilmeli ve Kahramanmaraş afet bölgesi mutlaka ilan edilmelidir."

Milletvekili Öztunç, şu açıklamalarda da bulundu:

"Özellikle küresel ısınmadan kaynaklı ülkemizde 10-11-12 Nisan tarihlerindeki hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu Türkiye’nin birçok yerinde zirai don gerçekleşmiştir. Termometrelerin -20 dereceyi gösterdiği Kahramanmaraş’ta kayısı, mısır, buğday, üzüm bağları ve meyve ağaçlarını büyük oranda don vurmuş, Dulkadiroğlu ilçesi Bertiz Mahallesi’ndeki ceviz ağaçları olumsuz etkilemiştir. Kahramanmaraş’ta zirai don sebebiyle üreticilerimizin mahsulü büyük oranda zarar görmüştür.6 Şubat depreminde büyük yara alan Kahramanmaraş ekonomisi, son olarak yaşanan zirai don olayı ile tarımsal üretimde de büyük kayıplar yaşamıştır. Kentin büyük oranda geçim kaynağı olan tarımsal üretiminin devamı için mutlaka oluşan zararın karşılanması ve destek verilmesi gerekmektedir. Gerçekleşen zirai don sebebiyle Kahramanmaraş çiftçisinin uğradığı Zararların tespiti, alınacak tedbirlerin belirlenmesi, çiftçilerimizi tarımsal üretime devam ettirebilecek desteklerin sağlanması ve tarımsal üretimde büyük yara alan Kahramanmaraş’ın afet bölgesi ilan edilmesi amacıyla Anayasamızın 198’nci Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ’nün 104 ve 105’inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

  Hibya Haber Ajansı